ekran-maruziyeti

Ekran Maruziyeti

Ekran maruziyeti son yılların en çok konuşulan konusu.Pandemi sürecinde ekran kullanımının herkes için artmasıyla aslında bu durumun sonuçlarının önemini görmeye başladık.

Uzmanlar olarak ilk 2-3 yaşta ekranla teması önermeyiz.Çünkü ekran maruziyeti bu yaş grubu çocukların beyinlerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakır.Çocuklara doğal olmayan aşırı uyaran verir,asıl öğrenmeyi sağlayacak çevresel uyaranların farkındalığını azaltır.

Ekran maruziyetinin fazla olmasının bazı olumsuz sonuçlarına şunları örnek verebiliriz: Dil gelişiminde gerilik,sosyal becerilerde gerilik,otizm benzeri bulgular,davranış sorunlarında artış,dikkat ve uyku bozuklukları,zihinsel becerilerde azalma vb.

Anne babalardan gelen durmuyor,ağlıyor,yemek yemiyor gibi şikayetler baş etmekte güçlük çektikleri durumlarda ekranı açmak istediklerini gösteriyor.

3 yaşından sonra çocukların ekranla temasında şunlara dikkat etmeliyiz:

1.Mutlaka bir erişkin eşliğinde olmalı,ekran ebeveyn tarafından görülmeli.

2.İnternet kullanımında filtreleme ve denetleme sistemleri kullanılarak yaşına uygun olmayan içeriğe erişim engellenmeli.

3.Uyku ve yemek odasında ekran olmamalı.

4.Günlük süre kısıtlaması uygulanmalı.Süre konusunda farklı kaynaklarda farklı görüşler bulunmaktadır.Ancak Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Akademisi'nin verilerini baz alacak olursak :

0-3 yaş arasında:Önerilmez

3-5 yaş arası:Mutlaka ebeveyn gözetiminde,ideali 20-30 dakika olmakla beraber en fazla 1 saat

6-12 yaş arası:İdeali 1 saat,en fazla 2 saat

5.İnternet kullanımında kullanılacak araçlar da önemlidir.Tablet,telefon,dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir aygıtlar ekran kullanımını arttırarak kontrolünü zorlaştırır.Taşınamayan masaüstü bir bilgisayarda salon ya da oturma odası gibi bir ortamda olması daha uygun olacaktır.

İnternet erişiminin wifi üzerinden değil HDMI kullanılabilen cihazların takılarak kullanılması yine sürenin kontrolünü kolaylaştırır.

6.Ebeveynlerin kendi ekran kullanımlarının da çok önemli olduğunun unutulmaması gerekir.